Zomer en voeding

Zodra het in Nederland mooi weer is kunnen we weer lekker naar buiten. Picknicken in het park, naar het strand, of een barbecue.. Veel zomerse buitenactiviteiten gaan gepaard met lekker eten en drinken. En dat hoeft niet perse ongezond te zijn!

Barbecue

Bij een barbecue denken we eerst aan vlees, daarna aan wit stokbrood met kruidenboter, en daarna aan satésaus (en dan hebben we het niet over alcohol en sauzen). Juist het belangrijkste deel van de maaltijd ontbreekt; de groenten. De volgende tips maken er een lekkere én gezonde barbecue van.

  • Groenten-spiesen van bijvoorbeeld hele champignons, stukken courgette, aubergine, ui, paprika.
  • Gril grote stukken groenten zoals asperges, lente ui, prei, halve paprika’s etc.
  • Laat groenten met kruiden (bijv. champignons, cherrytomaatjes en rozemarijn) met wat olijfolie erover gaar stomen in pakketjes van aluminiumfolie of bakpapier.
  • Een salade mag niet ontbreken. Dit kan zo uitgebreid als je wilt, of maak een simpele salade van sla, rauwkost, handje noten of gekookte eitje, en een dressing van azijn/olie/peper & zout.
  • Zoete aardappel ; lekker om te poffen (verpak per aardappel in aluminiumfolie en leg tussen de kolen).
  • Maiskolf; kook de maïskolf eerst 10 minuten en gril de kolf daarna rondom.

Fris en fruitig

Zeker in de zomer is het belangrijk om genoeg te drinken. Het is inmiddels wel bekend dat je frisdrank beter kan laten staan vanwege het hoge suikergehalte. Maar wist je dat in sap (ook vers geperste) evenveel suiker zit? Een gezonder alternatief is zelfgemaakt fruitwater. Oftewel, water op smaak gemaakt met vers fruit. Het is niet alleen de smaak die in het water trekt, maar ook de oplosbare vitamines uit fruit worden erin opgenomen, en dat is weer mooi meegenomen!

Zo maak je fruitwater: Snijd fruit in stukken, doe het in een grote kan water en laat het een paar uur in de koelkast staan. Probeer ook eens komkommer, of granaatappelpitten (leuk voor de kleur) of kruiden zoals basilicum, gember, munt.
Tip: maak zelf ijsklontjes van water met stukjes fruit erdoor, of gebruik bevroren druiven als ijsklontje.

zomer en voeding

Picknicken

Om een gezonde picknick te organiseren is het beter om niet alleen broodjes in de picknickmand te doen. Neem bakjes met rauwkost mee met een dip van humus of tzatziki, of maak spiesjes van fruit. Een maaltijdsalade kan bijvoorbeeld ook koud worden gegeten. Of probeer onderstaande muffins.

Hartige ei-muffins

Ingrediënten (6 stuks)

  • 5-6 eieren
  • peper, zout of kruiden naar smaak (Italiaanse kruiden, paprika, kerrie, enz.)
  • klein scheutje melk
  • Groenten naar keuze (bijvoorbeeld paprika, prei en champignons)
  • Extra smaakmakers (zongedroogde tomaat, ham, olijven, gerookte zalm, mozzarella)

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden, vet de muffinvorm in met wat olie (of gebruik muffinpapiertjes).
  • Snijd de groenten fijn, kluts de eieren met de melk en voeg de kruiden met peper&zout toe.
  • Leg 1 eetlepel groenten in de vorm en schenk het eimengsel erbij tot ¾ deel van de bakjes gevuld zijn.
  • Zet de muffinvorm in de oven en bak de muffins gaar in 20-25 minuten.

Heb een goede zomer!