Tussendoortjes

De een kan niet zonder zijn boterham halverwege de ochtend, de ander pakt standaard een koek bij de koffie, en weer iemand anders eet overdag helemaal niets tussendoor. Eet jij tussendoortjes? Of juist niet, omdat je denkt dat het beter is om alleen 3 maaltijden te eten?

Als diëtist krijg ik regelmatig de vraag of tussendoortjes gezond zijn. Dan vertel ik iets over de functie ervan. Zo heeft die boterham duidelijk de functie om te voeden/vullen, terwijl die koek weinig vult maar waarschijnlijk uit gewoonte wordt gepakt. Een tussendoortje is namelijk gezond wanneer je lichaam er iets aan heeft, bijvoorbeeld omdat er vitaminen, goede vetten, of andere gezonde stoffen inzitten (zoals fruit, snackgroenten, noten) en wanneer het voedzaam/vullend is. Zo zit je sneller vol wanneer het tussendoortje vezels bevat (bijvoorbeeld een volkoren cracker) en ook eiwitten hebben een verzadigend effect (zoals een gekookt ei of een schaaltje kwark). Het gaat dus niet zozeer alleen om de calorieën! Al kan je vast zelf wel inschatten dat een gevulde koek minder gezond is dan een biscuitje..

Hip & Healthy(?)

Er komen steeds meer ogenschijnlijke ‘gezonde’ tussendoortjes op de markt. Met moderne (liefst Engelse) termen als ‘Natural, Primal, Raw, Organic, Rude, Low carb, Vegan’ en meestal met de suggestie van allerlei hippe superfoods. Zeg nu zelf, een reep met opschrift ‘raw organicfood cacao bites goji’ ziet er toch minder saai uit dan een simpele appel? Toch weten ze in die kleine reep van 3 happen erg veel suiker te stoppen (12 gram). En zo’n glutenvrije reep van gepofte rijst met laagje yoghurt bevat wel 225 calorieën (dat zijn 3 appels)!
Mijn advies: eet minder snacks die in de fabriek gemaakt zijn, en meer onbewerkte ‘normale’ voeding. Een handje gedroogd fruit of ongezouten noten bijvoorbeeld. Of maak hier zelf snacks zoals een haver-noten repen of abrikozen-noten balletjes.

Waarom eet je?

Het goed om te kijken naar waarom je eet. Eet je omdat je honger hebt; eet dan iets voedzaams. Geen honger maar vooral zin in iets lekkers; kies dan iets wat je echt lekker vind, én zorg dat je de rust heb om er van te kunnen genieten. Ben je vooral aan het eten door onrust of verveling (het bekende ‘snaaien’); probeer de oplossing in iets anders dan eten te zoeken.

Contact

Heb je last van eten bij stress of emoties? Dit kan erg vervelend zijn, en heeft veel impact op hoe je jezelf voelt. Hier willen wij je graag mee helpen! Vraag gerust om meer informatie hierover!